Otroški parlament

 

Kaj je otroški parlament?

Otroški parlamenti so program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo. Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v vseh šolah po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu. Program izvajamo že od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami. V programu sodelujejo ob podpori mentorjev in prostovoljcev učenci in dijaki iz večine slovenskih šol.
Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah.

Kdo sodeluje v otroškem parlamentu?

V otroškem parlamentu sodelujejo osnovnošolci, ki so jim v šolah v pomoč ravnatelji, mentorji, učitelji, svetovalni delavci... izven šole pa sodelavci Zveze prijateljev mladine. Osnovnošolci zaključujejo svoje razprave na državnem otroškem parlamentu.Organizator nacionalnega programa otroškega parlamenta je Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Zakaj otroški parlament?

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenje, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost teko šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih.

Kako deluje?

Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na ŠOLSKEM PARLAMENTU. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Na občinskem otroškem parlamentu pa zberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora v Sloveniji.

___________________________________________________________________________________________________

OTROŠKI PARLAMENT 2022/24 DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADINE

 

OTROŠKI PARLAMENT 2019/22 MOJA POKLICNA PRIHODNOST

 

2020 - RAZSTAVA "NAŠIH 30 OTROŠKIH PARLAMENTOV"

30. leto otroških parlamentov in 30-letnico Konvencije o otrokovih pravicah smo obeležili z likovnim natečajem »Naših 30 otroških parlamentov«, v okviru katerega so učenci likovno izrazili teme, ki so jih do sedaj obravnavali na parlamentih: Prosti čas, Otrokove pravice, Medosebni odnosi, Junaki našega časa, Mediji, Pasti mladostništva, Šola, Stereotipi – rasizem – diskriminacija, Poklici prihodnosti, Otroška participacija – aktivno državljanstvo.
 

Na natečaju je sodelovalo skupaj 208 učenk in učencev in 48 njihovih mentoric iz 15 osnovnih šol v regiji. Na razstavi v avli Mestne občine Nova Gorica so bila v oktobru in novembru 2020 na ogled vsa v okviru natečaja prispela dela ter KOLEDAR za šolsko leto 2020/21, ki smo ga opremili z 12 izbranimi deli.

Za vse, ki si razstave niste ogledali, si jo lahko ogledate na spletu. 

__________________________________________________________________________________________________

OTROŠKI PARLAMENT 2018/19

Od 18. do 20. oktobra se je v Domu triglavska roža v Trenti odvijal 2. tabora znanja za mladostnice in mladostnike aktivne v otroškem parlamentu z naslovom Svet, v katerem želim živeti. Tabora znanja v Trenti se je udeležilo dvajset učencev iz osnovnih šol ožje Goriške regije. Pripravljali so se na letošnjo temo "Šolstvo in šolski sistem". 

Na povezavi si lahko ogledate bilten priprave parlamentarcev v Trenti 2018 Svet v katerem želim živeti - Bilten .pdf

Slike iz 2. tabora znanja v galeriji slik tukaj.

 

OTROŠKI PARLAMENT 2017/18

V nadaljevanju si oglejte bilten priprave parlamentarcev v Trenti 2017 Svet, v katerem želim živeti.pdf

Ogledate si lahko slike s priprav v Trenti na letošnji otroški parlament v galeriji slik tukaj.

Leta 2017 je Mini županja za en dan postala Polona Trojer z OŠ Milojke Štrukelj. Več si lahko preberete tukaj in ogledate fotografije v galeriji slik.

V torek, 13. 3. 2018 je v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica zasedal 28. otroški parlament, na katerem so učenci Goriških osnovnih šol razpravljali o šolstvu in šolskem sistemu. Utrinke s dogodka si lahko ogledate tukaj.

V ponedeljek, 9. 4. 2018 so delegati iz cele Slovenije zasedli državni parlament in na zasedanju razpravljali o šolstvu in šolskem sistemu. Z ožje Goriške regije so se 28. nacionalnega otroškega parlamenta udeležili delegati Neil Černe iz OŠ Renče, Polona Trojer iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, Črt Vidič iz OŠ Miren in Andreja Šimunović iz OŠ Dobrovo.  Zasedanje in delo po skupinah so spremljali tudi učenci novinarji Maša Reja iz OŠ Dobrovo, Delfina Stepančič iz OŠ Milojke Štrukelj, Andrej Lakovič iz OŠ MIren in Klara Zoudar iz OŠ Renče. 

Slike z 28. nacionalnega parlamenta si lahko ogledate tukaj.