27. otroški parlament v ožji Goriški regiji, 21.3.2017

datum: 23.03.2017

kategorija: Novice

V torek, 21.3.2017 je v Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica potekal 27. otroški parlament. Mladi parlamentarci iz 14 osnovnih šol v goriških občinah so gospodu Mateju Arčonu, županu Mestne občine Nova Gorica, izročili poslanico ob 70-letnici mesta.

Naslov letošnjega 27. otroškega parlamenta je Otroci in načrtovanje prihodnosti. Mladi parlamentarci so se razdelili v delovne skupine in se pogovarjali o temah Kdo sem in kakšen človek želim postati, Prihodnost, Vrednote in Okolje. Zaključke so na koncu predstavili vsem sodelujočim.

Poslanico ob 70-letnici mesta objavljamo tudi tukaj:

"Poslanica našemu mestu

Naše mesto Nova Gorica praznuje letos 70 let.

Ob tej priložnosti čestitamo mestu  Nova Gorica in  županu, gospodu Mateju Arčonu.

Zavedamo se, da živimo v čudovitem okolju.

Ampak otroštvo in mladost pomenita želje, sanje, načrte, prihodnost. Mladi parlamentarci iz Nove Gorice in iz vseh drugih goriških občin, smo se ob tem jubileju spraševali,  v kakšnem mestu želimo živeti, oziroma, v kakšno mesto želimo prihajati.

Nova Gorica je naše mesto. To so naši domovi, naša dvorišča in igrišča, naše ulice, naše šole, naše gledališče, naše športne dvorane, naši parki. Naše mesto je naše življenje. In je delček življenja tudi vseh, ki sem prihajamo.

Zato želimo rasti v urejenem, čistem, zelenem mestu, s čim več igrišči, parki in sprehajalnimi potmi. Nova Gorica naj ne bo samo mesto vrtnic, naj postane tudi mesto dreves. Dreves z lepimi zelenimi krošnjami, pa tudi dreves, kjer bomo lahko utrgali kakšno slastno jabolko.

Varno se bomo počutili v mirnem, prijaznem in strpnem okolju, ki bo humano do vseh priseljencev in ki bo omogočilo  vsakemu novogoriškemu brezdomcu najti svojo streho.

Izjemno pomembno se nam zdi, da nam Nova Gorica lahko ponudi čim več možnosti za kakovostno izobraževanje na vseh stopnjah šolanja ter možnosti dela in zaposlitev. Tudi v visoko tehnološko razvitem okolju.

Poleg bogate kulturne  ponudbe, gledališča, knjižnice, kulturnega doma, pa še vedno pogrešamo kino z otroškimi in mladinskimi filmi.

Za naš zdrav razvoj so velikega pomena tudi športne aktivnosti. Želimo si še več aktivnega preživljanja prostega časa na še več igriščih, plavali bi radi v večjem bazenu vse leto, z veseljem bi drsali na drsališču, ki bi bilo odprto vso zimo. Sprašujemo se, ali bi lahko postavili še bolj urejen fitnes na prostem?

Pričakujemo, da bo naše mesto z družabnimi dogodki povezovalo vse otroke in mlade ter nam omogočilo tudi več prostorov za druženje. Idealno bi bilo v ta namen preurediti prazne prostore nekaterih opuščenih tovarn.

V Novi Gorici si želimo tudi manj prometa in več možnosti izposoje in uporabe koles, predvsem pa varnih novogoriških poti.

To so naše želje, sanje in upanja, da bi skupaj rastli z našim mestom."

 

 Foto: Mateja Pelikan, razen fotografije poslanice: MDPM za Goriško

 

2.jpg1.jpg3.jpg4.jpg5.jpg8.jpg9.jpg6.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg7.jpg14.jpg15.jpg17.jpg18.jpg20.jpg16.jpg21.jpg22.jpg19.jpgIMAG3442.jpg