Otrokom iz Poljanske doline ponudili oddih v Trenti

datum: 10.08.2023

kategorija: Novice

Na hudo stisko, v kateri so se znašli številni ljudje iz osrednje in severovzhodne Slovenije po katastrofalnih poplavah v preteklih dneh, smo se odzvali tudi pri Medobčinskem društvu prijateljev mladine (MDPM) za Goriško. Ne bomo zbirali pomoči za prizadete, marveč jo bomo ponudili neposredno, tudi tako, da smo skupino otrok iz Poljanske doline sprejeli na letovanje v Trenti.

Pr društvu smo sklenili prizadetim v poplavah priskočiti na pomoč na več načinov, med drugim podobno, kot že desetletja pomagamo številnim otrokom: s ponudbo letovanja. Prihodnji teden bi v vsakem primeru skupino otrok peljali na jezikovni tabor znanja v Trento in udeležbo smo ponudili še največ desetim otrokom iz poplavljene Poljanske doline. Kot pojasnjuje predsednica društva Iva Devetak, je razlog za oddih otrok ravno iz te doline v zgodovini letovanj društva.

»Tudi v našem društvu nismo ostali ravnodušni do prizadetih v tej veliki, vseslovenski naravni nesreči. Ker vsem prizadetim ne moremo pomagati, in tudi zato, ker so v obdobju, ko izvajamo organizirana letovanja za otroke in tabore znanja, smo se spomnili na prvo letovanje, ki ga je naša organizacija leta 1959 pripravila na Visokem pri Poljanah nad Škofjo Loko. Ker so zaradi poplav prizadeti tudi otroci iz te doline, smo jim ponudili, da se nam pridružijo na taboru znanja prihodnji teden v domu Triglavska roža v Trenti.  Odziv je velik, veseli so bili tega povabila in prepričana sem, da jim bomo narisali nasmeh na obraze.«

Skupina otrok s prizadetih območij se bo torej ob naši pomoči lahko za nekaj dni umaknila iz katastrofalnih razmer, to pa je prvi od treh načinov, kako bo društvo vpeto v pomoč poplavljencem.

Kot razlaga predsednica, smo prek spletne aplikacije Poplave 2023 prijavili skupino prostovoljcev za fizično pomoč pri odpravljanju posledic ujme oziroma za varstvo otrok, tudi tistih s posebnimi potrebami. »Pričakujemo, da nas bodo organizatorji poklicali, ko bo to potrebno,« dodaja. Hkrati je društvo ministrstvu za javno upravo na razpolago za pomoč pri koordinaciji prostovoljcev, ki bodo odhajali na prizadeta območja, in pri izdajanju potrdilo o prostovoljnem delu.poplave

In čeprav, kot rečeno, pri društvu ne bomo pripravili  akcije zbiranja denarja ali materiala, saj ocenjujemo, da je akcij že dovolj, bomo stisko rojakov pomagali blažiti tudi na ta način. Predsednica je strnila: »Člani društva smo se odločili prispevati denar za nakup šolskih potrebščin za vstop v šolsko leto za en razred otrok na prizadetih območjih.« Komu bo ta material šel, pa se bomo odločili skupaj s koordinatorji dodeljevanja pomoči.