Aktualne novice

 • 04.04.2023O stiskah odraščajočih bi morali več govoriti

  V Veliki dvorani novogoriške mestne hiše se je zaključil 33. regijski otroški parlament za severno Primorsko, ki smo ga gostili v Društvu prijateljev mladine za Goriško. Več kot 50 osnovnošolcev tretje triade, predstavnikov šol od Bovca do Vipave, je nadaljevalo razpravo o duševnem zdravju, ki so si jo otroci izbrali za temo parlamenta za dve leti.

  več
 • 01.04.2023Naravni viri pomoči otroku in mladostniku v stiski

  Nemogoče je prikazati vse možne vire, vsebine in oblike naravne pomoči otroku. Da bi to storili, bi morali prikazati življenje kot celoto. Namen teksta je opozoriti na naravne vire in ne-formalizirane oblike pomoči, ker jih v miselnosti medicinskega modela pomoči osebam v duševnih stiskah ali z duševnimi motnjami pogosto spregledamo in jih premalo vključujemo v pomoč otrokom in mladostnikom v stiski.

  več
 • 30.03.2023DATUMI ZA POLETJE 2023!

  ZNANI SO TERMINI ZA POLETNA LETOVANJA IN TABORE Z NAMI! Več informacij kmalu!

  več
 • 29.03.2023Da jim bo vsakdan lažji

  Danes smo začeli tečaj slovenščine za bagunce iz Ukrajine. Dobrodošla bo vsakršna pomoč pri izvedbi tečaja, zato vabimo prostovoljce, ki bi želeli te izkušnje, da se nam pridružijo.

  več
 • 21.03.2023Zasedal je letošnji medobčinski otroški parlament za Goriško

  Zdrav je, kdor dobro misli 43 učencev tretje triade iz 12 osnovnih šol na Goriškem je danes v novogoriški mestni hiši razpravljalo o stiskah, ki so jim otroci podvrženi, razlogih zanje ter kako se z njimi spoprijeti. Zasedal je letošnji, 33. medobčinski otroški parlament za Goriško in se posvečal duševnemu zdravju otrok.

  več
 • 15.03.2023Bliža se otroški parlament v Novi Gorici

  V torek, 21. marca, se nam lahko pridružite v novogoriški mestni hiši na letošnjem zasedanju medobčinskega otroškega parlamenta. Letos bodo otroci razpravljali o tem, katere duševne stiske doživljajo med odraščanjem in kako jih je mogoče blažiti.

  več
 • 14.03.2023Andrej Pešec z našimi najmlajšimi

  V okviru naših klepetalnic smo v petek gostili Andreja Pešca. Z gostom smo se pogovarjali o različnih vidikih odraščanja in podal je tudi vodilo, ki pravzaprav vliva pogum.

  več
 • 08.03.2023Izbor za natečaj EVŠ 2023

  Za natečaj Evropa v šoli je v prostorih MDPM Nova Gorica strokovna komisija med prispelimi slikami srednje- in osnovnošolcev z Goriške pravkar izbrala dela, ki bodo predstavljala našo regijo na državnem izboru v Ljubljani. In se potegovala za letošnje nagrade.

  več
 • 08.03.2023MOJ OTROK NA SOCIALNIH OMREŽJIH – kaj sedaj?

  Facebook, Messenger, Instagram, TikTok, Twitter, Tinder… in najverjetneje še vedno nisem izčrpala celotnega seznama. To so (kot verjetno že veste) socialna omrežja in aplikacije, na katerih vaši otroci (in morda tudi vi?) preživite večino svojega prostega časa. …»Ding!« - Messenger, »Nekoliko globlji ding!« - Instagram… V današnjem svetu, kjer tehnološke in virtualne inovacije nastajajo kot na tekočem traku, je včasih težko slediti vedno novim »update-om«, trendom in sistemom, ki jih moramo naštudirati, da bi si po kliku na ikonico, ki žari in nas veselo vabi z avtentičnim zvenom, pridobili čim več like-ov, komentarjev in ogledov.

  več
 • 07.03.2023Posvet MDPM o duševnem zdravju otrok: zdrav duh varujejo zdravi odnosi in zdravo telo

  Kako je možno izboljšati pozitivni razvoj otrok in mladostnikov tako, da bi bili čim manj podverženi stiskam, ki vodijo v vedenjske motnje in težave v duševnem zdravju? Na to vprašanje so skušali odgovoriti udeleženci današnjega posveta o naravnih virih zaščite duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ki ga je v novogoriški mestni hiši pripravilo Medobčinsko drutvo prijateljev mladine za Goriško. Odgovori so pritrdilni.

  več