Aktualne novice

 • 02.03.2023NA CERJU ZA 70 LET SADILI DREVESA

  Prostovoljno delo je eden od temeljev slovenskih društev prijateljev mladine in njihove krovne zveze. In zato ne bi bilo mogoče bolje praznovati jubileja organizacije, ki ima za poslanstvo skrb za kakovostno odraščanje otrok vseh stanov, kot prav s prostovoljnim delom. Zgodilo se je včeraj, na prvi dan meteorološke pomladi, na Cerju, kjer smo člani in podporniki ZPMS za svoj 70. rojstni dan v roke vzeli krampe, lopate in motike ter na pogorišču lanskega požara na Krasu sadili mlada drevesa. S svojo prisotnostjo nas je počastila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

  več
 • 17.02.2023VABILO NA POSVET: NOTRANJI IN ZUNANJI NARAVNI VIRI ZAŠČITE DUŠEVNEGA ZDRAVJA OTROK IN MLADOSTNIKOV

  Ob 70. obletnici delovanja društva ter v okviru programa Otroški parlament in projekta Dober dan ZDRAVJE vabimo na posvet NOTRANJI IN ZUNANJI NARAVNI VIRI ZAŠČITE DUŠEVNEGA ZDRAVJA OTROK IN MLADOSTNIKOV Posvet bo v petek, 3. marca 2023, s pričetkom ob 9.00 uri in zaključkom ob 12.00 uri, v Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici. Mladi parlamentarci so na 32. nacionalnem otroškem parlamentu (11. aprila 2022) izbrali dvoletno temo svojih razprav Duševno zdravje otrok in mladih. Tako so na svojevrsten način sporočili, kako težko se spopadajo s številnimi problemi, povezanimi z odraščanjem in duševnim zdravjem in se zato želijo o njih pogovarjati.

  več
 • 16.02.2023ZASTAVICE OB 70-LETNICI ZPM

  Letos praznuje naše društvo lepih 70 let delovanja - skupaj še z našo krovno organizacijo Zveza prijateljev mladine Slovenije - ZPMS in nekaterimi drugimi zpm društvi. Ob tem jubileju potuje 70 zastavic, ki so jih otroci ustvarili med počitnicami, na društvo Škratova vila iz Šentilja - za najdaljšo verigo zastavic srčnih želja, miru in prijateljstva. ❤

  več
 • 13.02.2023ZIMSKI TABOR V TRENTI 2023

  17 otrok in 6 spremljevalcev se je v času zimskih počitnic mudilo v našem domu Triglavska roža v Trenti. Sankali so se, kepali, se igrali, občudovali zimsko naravo v Trenti, ustvarjali in se imeli lepo. Obiskali so jih tudi iz društva Od ovce do izdelka iz Bovca ter jih naučili iz surove volne in mila narediti polsteno milo. Hvala! Zahvaljujemo se ZPMS-ju, da je s finančno pomočjo pripomoglo, da smo otrokom lahko omogočili brezskrbne počitnice na svežem zraku!

  več
 • 01.02.2023USTVARJALNE ZIMSKE POČITNICE

  Otroci in mladi, pred nami so počitnice! Juhuuuuuu! Vabljeni na naše brezplačne ustvarjalne delavnice, vsak dan med 9. in 12. uro! Ustvarjali bomo, se igrali, šli na kak sprehod in se imeli lepo :) Zaželjene so prijave zaradi lažje organizacije.

  več
 • 16.01.2023Zeleni nahrbtnik 2022/23

  Zunaj je program Zelenega nahrbtnika za šolsko leto 2022/23, dolgoletnega okoljevarstvenega programa za najmlajše. Letos smo zaradi pozitivnih izkušenj in odzivov na lanski način ter zaradi spodbujanja naših mladih k aktivnemu državljanstvu obdržali lansko vodilno misel programa - skupaj se borimo za srečni konec. Vabljeni, da se nam pridružite!

  več
 • 07.12.2022Nameni 1% dohodnine - pomagaj mnogim!

  Vsako leto znova pomagamo neštetim otrokom, mladim in družinam - da jih peljemo na brezskrbne počitnice na morje ali v hribe, da z njimi ustvarjamo, jim svetujemo, smo jim v oporo, delimo humanitarno pomoč itd. Vsega tega pa ne bi zmogli brez finančne pomoči mnogih. Med njimi ste lahko tudi vi, pa pri tem ne porabite niti centa! Vsi davčni zavezanci imate možnost, da sami odločite, komu boste podarili 1 % svoje dohodnine, ki bi ga drugače država sama prerazporedila. Med organizacijami s seznama upravičencev do donacije dohodnine smo tudi mi! Tistim, ki se odločite za donacijo dohodnine s pomočjo aplikacije CNVOS-a, niste pa prijavljeni v eDavke, so celotno izkušnjo še poenostavili. Vaše obrazce natisnejo in jih na Furs pošljejo namesto vas. A ni preprosto? Nas boste osrečili - in preko nas številne naše uporabnike, ki čakajo na našo raznovrstno pomoč? Aplikacija: https://bit.ly/nvo-enprocent Med organizacijam izberete Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško Seveda pa lahko obrazec tudi sami sprintate in osebno nesete na FURS. Hvala!

  več
 • 29.11.2022USTVARJALNI DECEMBER NA ZPM NOVA GORICA

  Vabljeni na brezplačne ustvarjalne delavnice v decembru: ob ponedeljkih od 17h do 19h ter na počitniško ustvarjalno-igralne delavnice od 27. do 30. 12. od 9h do 12h! Prijave na pojekti@zpm-novagorica.si

  več
 • 25.11.2022Pobuda za ustanovitev Strokovnega centra za otroke in mladostnike v Goriški razvojni regiji

  V Zvezi prijateljev mladine Nova Gorici smo se v letu 2020 osredotočili na stiske in težave otrok s čustveno in vedenjsko motnjo, ki so (najpogosteje zaradi neprimernih družinskih razmer) napoteni v celostno oskrbo v t.im. zavode. Ni jih veliko. Smo pa kot družba dolžni tudi njihovo največjo korist postaviti na prvo mesto. Županu Mestne občine Nova Gorica in nato Regijskemu razvojnemu svetu smo zato podali Pobudo o ustanovitvi vzgojnega zavoda (po novem zakonu iz leta 2021 so to Strokovni centri) v naši regiji.

  več
 • 23.11.2022PREDSTAVITEV DOSEŽKOV V PROJEKTU PREMIK - PREMIK K ZDRAVJU

  V ponedeljek, 21. novembra pa je bila na občini Nova Gorica predstavitev doseženih ciljev v projektu PREMIK - premik k zdravju, katerega pobudnik je MDPM za Goriško. Projekt je bil osredotočen predvsem na dva cilja: 1. ugotoviti najpogostejše vzroke za napotitev otrok in mladostnikov v oskrbo izven matične družine in 2. ugotoviti odnos staršev dečkov šestih razredov OŠ do cepljenja proti HPV in analiza vzrokov za opustitev cepljenja. Prisotne je pozdravila Iva Devetak, naša predsednica. Z uvodom se nas je kot vedno globoko dotaknila Anica Mikuš Kos, slovenska psihiatrinja in pediatrinja, ki je življenje posvetila duševnemu zdravju otrok. Strokovni sodelavci v projektu pa so predstavili svoje delo in zaključke: prim. Lilijana Kocijančič Besednjak, dr.med. spec.ped., mag. Primož Hvala Kamenšček, Emil Karajić, univ.dipl.psiholog, doc.dr. Marko Vudrag, Maša Brezavšček, univ.dipl.psihologinja, Miha Kramli, terapevt ter mag. Tanja Pipan. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je prisotnim povedal nekaj spodbudnih besed. Vsi smo se strinjali in tudi podpisali predlog za ustanovitev Strokovnega centra za otroke in mladostnike v naši regiji, kajti vemo, kako nujno potreben je za naše mlade in našo prihodnost.

  več