Mini župan za en dan - Mini župan v Otrokom prijaznem Unicef-ovem mestu Nova Gorica

datum: 25.11.2016

kategorija: Novice

Gre za pobudo UNICEF-a Slovenija, s katero bodo Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta simbolično obeležila prihajajoči svetovni dan otroka in 27. obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah. Župani so za en dan predali ključe mini županom. V Mestni občini Nova Gorica je župan pri imenovanju mladega župana zaprosil za sodelovanje naše društvo, ki koordinira delo otroških parlamentov. Pri izbiri kandidata za mini župana smo dali besedo predsednikom šolskih parlamentov. Izmed prisotnih so izbrali kandidata in ga predlagali županu v imenovanje.

Kaj nam je imel povedati naš mini župan Valentin Vuga, pa v nadaljevanju:

Moj dan se je pričel ob 8.00, ko smo se zbrali v avli MONG s predstavnico MDPM za Goriško in s še tremi predsedniki šolskih parlamentov in županom.

Najprej sem v kabinetu gospoda župana Mateja Arčona prejel ključe občine. Takoj zatem smo odšli v vrtec Najdihojca z otroci pojesti slovenski tradicionalni zajtrk. Med zajtrkom nas je intervjuval radio Robin. Po zajtrku smo se poslovili in si odšli ogledati podjetje Gen-i v Kromberku. Lastnik Gen-i na goriškem gospod Robert Golob nam je predstavil nov projekt v katerem si bodo hiše same pridobivale toploto in energijo. Nato smo odšli v pekarno Brumat, kjer nas je pričakal g. Robert Brumat ter nas popeljal po tovarni. Večina opreme je s podjetja Gostol.   

Po končanem ogledu smo se vrnili na občino, kjer so se nam pridružili še nekateri predstavniki šol MONG ter v Zeleni dvorani razpravljali ter zapisovali predloge. Predloge ki smo jih napisali so bili predvsem varna pot v šolo, zdravo in čisto okolje in nasad sadnih dreves pred občino. Vse predloge smo nato predali županu Mateju Arčonu. Sledil je intervju za radio Robin in svečana predaja ključev. S tem se je moj dan županovanja v MONG končal.   

S tem pa ni bilo še konec mojih dolžnosti. V nedeljo 20. 11. 2016 sem se odzval vabilu Unicefa Slovenije ter skupaj z ostalimi sedmimi mladimi župani Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mestih predal predloge predsedniku države republike Slovenije g. Borutu Pahorju.

Za sodelovanje in podporo se posebej želim zahvaliti Ivi in Nini iz Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško.

 

Valentin Vuga, učenec 8. razreda OŠ Solkan in mini župan za en dan

Slika 1.jpgSlika 2.jpgSlika 3.jpgSlika 4.jpgSlika 5.jpg