50. letnica Bralne značke na Goriškem in v Zgornjem Posočju

datum: 29.11.2016

kategorija: Novice

Ob 110. obletnici smrti Simona Gregorčiča smo 24.11.2016 s prireditvijo ¨Z Gregorčičem v Gorici¨obeležili 50. letnico Bralne značke na Goriškem in v Zgornjem Posočju.

Zbrali smo se pri spomeniku  Simonu Gregorčiču  v parku Ljudski vrt na Corsu Verdi v Gorici. Pesniku smo se poklonili s spominskim venčkom in kratkim recitalom njegovih pesmi v izvedbi učencev Dijaškega doma Simon Gregorčič in igralca SNG Nova Gorica Radoša Bolčine. Sledil je voden ogled mesta pod vodstvom pisatelja, prevajalca in publicista Alda Rupla. Osrednji del prireditve se je odvijal v Dijaškem domu  Simon Gregorčič v Gorici. V kulturnem programu so se predstavili učenci dijaškega doma pod vodstvom mentorice Damjane Golavšek. Pozdravili sta nas ravnateljica Dijaškega doma Simon Gregorčič Kristina Knez in Nataša Pavlin, kulturna in prosvetna delavka v zamejstvu, dolgoletna mentorica Bralne značke in ravnateljica v doberdobskem okrožju.

Ob tej priložnosti smo podelili posebna priznanja in knjižne nagrade 145 mentorjem in mentoricam Bralne značke, ki že 20 in več let sodelujejo v gibanju za Bralno značko v osnovnih šolah na Goriškem in v Zgornjem Posočju. Med udeleženci je bila tudi učiteljica, ki je bila mentorica Bralne značke že v šolskem letu 1965/66. Priznanja mentorjem je podelil podpredsednik Bralne značke Slovenije, gospod Slavko Pregl.

 »Branje je nujno, koristno, potrebno. Je tudi lepo, zabavno, vznemirljivo, polno užitkov... Željam se ne da ukazovati. Lahko pa mladim ponudimo veliko možnosti, da se v svet knjig zaljubijo« je pred leti zapisal SLAVKO PREGL, mladinski pisatelj, nekdanji predsednik, danes podpredsednik Bralne značke Slovenije.

Prvo tekmovanje za Gregorčičevo Bralno značko na Goriškem in v Zgornjem Posočju, je bilo zaključeno 28. junija 1966 v Kobaridu. Pristojne šolske oblasti so tedaj zapisale, da bo to odslej stalna oblika vzpodbude k ljubezni do slovenske knjige in besede in navajanja k pravilnemu razumevanju prebranih del.

Prežihova Bralna značka je začela isto pot pet let prej. In od tedaj je Bralna značka gibanje, ki otroke in mlade spodbuja k branju. Društvo Bralna značka  Slovenije, ki pripravlja republiške smernice programa, se za uresničevanje le-tega povezuje z mrežo društev in zvez prijateljev mladine po vsej Sloveniji. Najbolj pomembni za vsebino izvajanja so seveda mentorji in mentorice Bralne značke v osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Trudijo se, da učenkam in učencem olajšajo in polepšajo stik s knjigo. Jim pomagajo, da jim knjiga postane prijateljica. S svojo predanostjo dobrim knjigam, prenašajo ljubezen do branja na otroke in iz njih vzgajajo bralce. V teh letih so knjigo približali najmanj 150.000 učenkam in učencem na osnovnih šolah na Goriškem in v Zgornjem Posočju. To je kapital, ki jim ga nihče ne more poplačati; so pa nanj lahko izjemno ponosni. In mi smo ponosni na njih, mentorice in mentorje Bralne značke.

Mentorji so se prireditve udeležili v velikem številu. Program jih je zelo navdušil. O pomenu Bralne značke za šole pričajo tudi besede dveh koordinatork Bralne značke:

¨Naša šola ima spominsko knjigo, v katero se vpisujejo predvsem pesniki in pisatelji, gostje prireditev v okviru Bralne značke.¨ (Tjaša Klemenčič, koordinatorka BZ na OŠ Frana Erjavca).

¨Na naši šoli je največji praznik ravno zaključek Bralne značke.¨ (Vlasta Skok, koordinatorka BZ na OŠ Solkan).

clip_image001.jpgDSCF2876.jpgDSCF2878.jpgDSCF2881.jpgDSCF2884.jpgDSCF2889.jpgDSCF2894.jpgDSCF2896.jpgDSCF2908.jpgDSCF2915.jpgDSCF2904.jpgDSCF2939.jpgDSCF2916.jpgDSCF2932.jpgDSCF2946.jpgDSCF2950.jpgDSCF2954.jpg