Zaključek projekta Zeleni nahrbtnik

datum: 27.05.2019

kategorija: Novice

V petek, 24. maja 2019, smo se zbrali v amfiteatru Goriškega muzeja na Gradu Kromberk, kjer se nam je na zaključni prireditvi projekta Zeleni nahrbtnik pridružilo več kot 350 otrok ter njihovih vzgojiteljic in vzgojiteljev.

Pri okoljevarstvenem projektu za predšolske otroke, ki je letos dočakal zaključek že dvanajste sezone, je čez leto aktivno sodelovalo čez 600 otrok iz sedemnajstih vrtcev in ene šole, ki so razpršeni po šestih različnih goriških občinah. Letošnja tema Zelena nahrbtnika je bila Jem zdravo – kako pa jedo drugi otroci. V okviru te so otroci skupaj z vzgojiteljicami in vzgojitelji raziskovali, kako in od kje dobimo na krožnik odlično in zdravo hrano, radovedni pa so bili tudi glede tega, kako se prehranjujejo drugi otroci po svetu. Pri tem so jim pomagali tudi trije škratki, ki so skupaj z nahrbtnikom po treh različnih poteh potovali od vrtca do vrtca in so tudi na dan prireditve za otroke pripravili prav posebne naloge, ki so na njih čakale v gozdičku ob gradu in so jih vodile do »eko zaklada«. Pred tem so vrtci in Osnovna šola Kozara iz Nove Gorice prejeli EKO listino in knjižno darilo, nagovorila pa sta ju tudi gosta, gospod Tomaž Horvat, svetnik Državnega sveta RS, in gospa Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Zvezda petkove prireditve je bila otroška glasbenica Alenka Kolman s svojima spremljevalcema spominčico Fifi in Čmrlekom. Ti so zapeli in zaplesali z otroki, vzgojiteljicami in vzgojitelji, s katerimi so se na koncu združili v posebnem plešočem vlakcu. Njihova predstava je bila okoljevarstveno obarvana, saj so se v skladu s tematikami Zelenega nahrbtnika Alenka in njena spremljevalca z otroki pogovorili o zdravi prehrani, pravilnemu ločevanju odpadkov, porabi vode, pranju in okolju prijaznemu življenju nasploh.      

IMG_7139IMG_714720190524_100158IMG_7186zn 1zn2IMG_7211