NAŠI PROGRAMI V LETU 2021/22

datum: 31.08.2021

kategorija: Novice

Negotovim časom navkljub smo v preteklem letu z določenimi prilagoditvami izvedli večino naših programov. Verjamemo, da nam bo to uspelo tudi v novem šolskem letu!

Spoštovani,

V negotovem pričakovanju ali nas čaka še eno nenavadno šolsko leto se počasi poslavljamo od poletja. Zahvaljujemo se in čestitamo vsem, ki ste v preteklem šolskem letu vložili ogromno truda za to, da bi se otroci kar čim bolje počutili in se tudi kar čim več naučili v teh neobičajnih razmerah. Upamo tudi, da ste si med poletjem malo odpočili in nabrali nujno potrebnih moči za šolsko leto, ki je pred vrati.

MDPM za Goriško bo tudi v šolskem letu 2021/2022 izvajala vrsto dejavnosti, s katerimi bomo  otrokom obogatili šolske dni. V nadaljevanju vam sporočamo ključne informacije o posameznih programih in projektih, da jih boste lahko vnesli v svoje letne delovne načrte, podrobnejše vsebine in urnike pa vam bomo posredovali naknadno. Resnično upamo, da se bo to šolsko leto odvilo v bolj normalnih razmerah in vas toplo vabimo, da se nam pridružite! Organizacijo posameznih vsebin bomo prilagajali sproti glede na zahteve NIJZ.

 

LETOVANJA OTROK in TABORI ZNANJA

Poletna letovanja otrok in mladostnikov smo uspešno izvedli skladno s priporočili NIJZ. 51 otrok smo peljali v Savudrijo, 35 v Piran in 32 v Trento in to brez ene same okužbe. Taborov znanj v Trenti se je udeležilo 22 otrok. Na počitnice v Trento smo peljali 5 enostarševskih družin.
Tudi v šolskem letu 2021/22 načrtujemo zdravstvena letovanja. Prvo nas čaka v času jesenskih počitnic, ki pa ga bomo izvedli, v kolikor bo glede na razmere izvedba možna. Predlog za zdravstveno letovanje morajo starši sami pridobiti pri otrokovem osebnem zdravniku, podrobnejše informacije o letovanjih in taborih znanja pa bomo sproti objavljali na naši spletni strani.

25. septembra 2021 organiziramo dogodek POZDRAV POLETJU. Druženje za otroke in animatorje, ki so se udeležili poletnih programov MDPM za Goriško. Čakajo nas športne in štafetne igre, ples ter zabava. Vabljeni med 9.30 in 12.30 na zunanja igrišča pred sedežem društva!

 

TEDEN OTROKA 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 4. do 10. oktobra, je “Razigran uživaj dan!”. Kot protiutež epidemiji, šolanju od doma in posledicam, ki iz tega izhajajo, želimo poudariti pomen igre in igranja. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita našo domišljijo, nas povezujeta, navdihujeta. Tudi odrasli ne bi smeli pozabiti na igrivost, saj je to eden najmočnejših osebnih virov moči, ki nam lahko izjemno pomaga v času strahu in pritiskov. Kot vsako leto tudi za letošnji Teden otroka načrtujemo zanimive aktivnosti, otvorili ga bomo 4.10.2021 pred kioskom Mobilet na Plenčičevem trgu v Solkanu, kjer se bomo igrali 'pozabljene igre'. Vabljeni!

 

POMOČ DRUŽINAM

Čeprav se je pred poletjem epidemiološka slika izboljševala, nas čaka novi val in z zaskrbljenostjo pričakujemo, kaj čaka družine po odpravljenih ukrepih pomoči, nadomestilih in porabljenih prihrankih. Učitelje in strokovne službe prosimo, da v kolikor pri otroku oz. njegovi družini zaznate finančno stisko, da jih napotite k nam.

V okviru humanitarnega programa Pomoč družinam smo v lanskem letu pomagali družinam z rekordnimi številkami, zahvaljujoč vsem donatorjem, ki so se odzvali na epidemijo. Zagotavljali smo finančno pomoč, razdeljevali prehranske in higienske donacije ter računalnike in modeme. Decembra  smo otroke razveselili z darili, pred pričetkom šole jih oskrbujemo s šolskimi potrebščinami. Naredili bomo vse, da bomo tudi v prihodnje zagotovili čim več stvari, ki jih bodo otroci in njihove družine potrebovale, da bodo lažje prebrodile težke čase.

 

DC3

Ponedeljčice

V oktobru pričnemo z našimi ustvarjalnicami, Ponedeljčicami. Dobili se bomo vsak ponedeljek med 17h in 19h. 4. oktobra pričnemo s prvo Ponedeljčico, z njo bomo otvorili tudi Teden otroka 2021 in sicer (izjemoma) v Solkanu, na Plenčičevem trgu, kjer se bomo igrali 'pozabljene igre' (ristanc, kamenčkanje, zemljo krast, gumitvist, pandolo…). Program ponedeljčic bo objavljen sproti, za vsak mesec posebej, večino časa pa bodo potekale tradicionalno na sedežu društva, na Bazoviški 4.

Delavnice, predavanja in psihosocialno svetovanje

Tudi v letu 2021/22 se bomo potrudili, da v času, ki ni za nikogar lahek, nudimo čim več brezplačne podpore v obliki predavanj in delavnic za senzibilno starševstvo, za medvrstniško in medgeneracijsko komunikacijo ter individualna psihosocialna svetovanja. Programe predavanj in delavnic bomo objavljali sproti, za vsak mesec posebej.
14. septembra ob 18.00 vas vabimo na brezplačno predavanje DRUŽINA IN NOVA TEHNOLOGIJA, ki ga bo vodil terapevt Miha Kramli. Ker predvidevamo večji obisk, prosimo, da potrdite svojo prisotnost do 10.9.2021 na e-naslov druzinski.center.trojka@gmail.com ali telefon 030 703 832. 

 

OTROŠKI PARLAMENT

Letošnje 31. nacionalno zasedanje Otroškega parlamenta na temo Moja poklicna prihodnost je potekalo virtualno. Na dogodku je sodelovalo 115 mladih delegatov, 20 učencev-novinarjev, skupaj z mentorji in drugimi gosti pa nas je bilo prek 200, na kar smo izjemno ponosni. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in mentorjem za motivacijo in spodbudo učencem. Prijazno vabimo vse tiste osnove šole, ki v programu še ne sodelujete, da se nam pridružite – znanja in veščine, ki jih otroci v tem programu pridobijo, so izjemnega pomena za njihovo nadaljnjo življenjsko pot. Za več informacij se obrnite na zpm-ng@amis.net.

S temo Moja poklicna prihodnost bomo nadaljevali tudi v šolskem letu 2021/22, saj je le-ta pomembna za vsako generacijo otrok, poleg tega pa bi želeli temo zaključiti v živo v veliki dvorani Državnega zbora RS.

TABORE UČENJA PARTICIPACIJE načrtujemo v oktobru in sicer med 14. in 16. oktobrom v domu Triglavska roža v Trenti.

 

ZELENI NAHRBTNIK

Zeleni nahrbtnik je okoljevarstveni projekt, namenjen predšolskim otrokom v vrtcih. Osnovni namen in cilj projekta je motivirati predšolske otroke, da sami razmišljajo o naravi in okolju v katerem živijo; da skozi igro, in svoji stopnji razumevanja primerno, spoznavajo okoljevarstvene probleme, nanje opozarjajo in iščejo rešitve. Zeleni nahrbtnik bo z določenimi omejitvami zaradi razmer s tremi škratki po vrtcih potoval tudi letos. V jesenskih mesecih bo objavljena letošnja tema in gradivo. Pridružite se zeleni odpravi, veselimo se sodelovanja z vami!

 

NATEČAJ EVROPA V ŠOLI

Iskrena hvala koordinatorjem in mentorjem, da smo z vašo angažiranostjo in trudom v preteklem šolskem letu kljub vsem ukrepom in omejitvam pritegnili k ustvarjanju kar 5913 učencev in dijakov iz cele Slovenije.

Natečaj načrtujemo tudi v šolskem letu 2021/2022, in sicer ga bomo povezali s pomembnostjo vode (čista voda kot človekova pravica vseh nas). MDPM za Goriško v tem letu ponovno prevzemamo koordinacijo programa na goriških osnovnih šolah. Do jeseni bomo kot običajno pripravili elektronsko publikacijo z opisom teme in prijavnimi obrazci, v oktobru pa je predvideno ZOOM izobraževanje za mentorje. Letos bomo izobraževanje pripravljali v smeri, da bo zanimivo tudi za učence in dijake, ki se bodo lahko pridružili zanimivim prispevkom. Mentorji in mentorice, ki bi svojim učencem in dijakom radi predstavili pomembne teme, ki se tičejo vseh nas državljanov Evrope in sveta, ste lepo vabljeni, da si jeseni ogledate publikacijo in mlade pritegnete k ustvarjanju na likovnem, literarnem, fotografskem, video ali internetnem področju. Za več informacij se obrnite na info@zpms.si ali info@zpm1-novagorica.si.

 

TOM TELEFON

V luči vedno bolj zaskrbljujočih razmer na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ki jih zaznavamo na naših svetovalnih kanalih, prosimo, da otroke in mladostnike informirate o TOM telefonu, ki ostaja anonimi prijatelj in zaupnik otrokom in mladostnikom na brezplačni in anonimni številki 116 111, vsak dan od 12. do 20. ure. Na voljo tudi preko e-pošte in klepetalnice https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

 

 

Uspešen pričetek novega šolskega leta!