Tabor Na poti miru za ukrajinske begunske družine

datum: 09.08.2022

kategorija: Novice

1. avgusta 2022 se je v domu Triglavska roža pričel tabor "Na poti MIRU", ki se ga je udeležilo 25 begunk in beguncev iz Ukrajine, 10 odraslih (starši) in 15 otrok. Že prvi dan smo se sprehodili ob bistrem potoku Krajcarica ter se ustavili ob Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka.
Udeleženci tabora so izjemno hvaležno sprejeli možnost, da se, po dolgi poti v begunstvo, udeležijo tabora, ki ga ZPM financira iz sredstev donacij, sredstev mestne občine Nova Gorica in Programa Active Citizens Fund v Sloveniji. Slovenija je namreč ena izmed petnajstih držav članic EU, ki jim države donatorice – Norveška, Islandija in Lihtenštajn – namenjajo sredstva preko tega programa.

Trenta Ukr1  Trenta Ukr2

 

V torek smo se srečali z Anico Mikuš Kos, doktorico medicine, psihiatrinjo in pediatrinjo ter izjemno humanitarko. Je častna članica naše organizacije (ZPMS) ter predsednica Slovenske filantropije. Njene neverjetne izkušnje na področju psihosocialne pomoči begunskim otrokom in žrtvam vojn v številnih državah, so izjemne. Tudi tokrat se je izkazalo, da zna spodbuditi odkrit pogovor, v katerem so matere, v čustveno nabitem vzdušju, izpovedale travmatične izkušnje vojne in bega ter stiske, ki jih sedaj doživljajo. V Ukrajini so namreč ostali možje, očetje, bratje in sestre, sorodniki in prijatelji. Vsak dan trepetajo za njihova življenja. Izpovedale so iskreno hvaležnost, da so po vsem zlu, ki so ga doživljali, prišli v mirno deželo, kjer jim ljudje ter nevladne organizacije in država nudijo duhovno in materialno pomoč, oporo in prijazno besedo. Anica Mikuš Kos je poudarila, da ne gre zgubljati zaupanja v človečnost, vero in dobroto ljudi, kljub silnemu razočaranju, ki so ga doživeli.

Trenta ukr5 Trenta Ukr4

 

Z nami je bila tudi Blanka Jamnišek, veleposlanica, vodja projekta Naše pravice na Ministrstvu za zunanje zadeve. Predstavila je projekt Naše pravice, s katerim naj bi omogočili mladim, da se seznanjajo s človekovimi pravicami - s svojimi pravicami. Tudi tako lahko spodbujamo kulturo miru in strpnosti, razumevanje raznolikosti družb in njihovih verskih, etničnih in kulturnih različnosti. Slovenija je od leta 2005 s projektom Naše pravice in učnimi gradivi (https://www.gov.si/.../nase-pravice/pripomocki-za-ucenje/) dejavno omogočila izobraževanje o otrokovih pravicah več kot 250.000 otrokom v 26 državah v Evropi, Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in na Bližnjem Vzhodu. Zvezi prijateljev mladine je prinesla omenjeno gradivo v ukrajinskem jeziku, kar bomo uporabili za spodbujanje učiteljev in mentorjev k pogovorom o otrokovih pravicah.

 

Trenta Ukr3   

   Active-citizens-fund@4x