Posvet MDPM o duševnem zdravju otrok: zdrav duh varujejo zdravi odnosi in zdravo telo

datum: 07.03.2023

kategorija: Novice

Kako je možno izboljšati pozitivni razvoj otrok in mladostnikov tako, da bi bili čim manj podverženi stiskam, ki vodijo v vedenjske motnje in težave v duševnem zdravju? Na to vprašanje so skušali odgovoriti udeleženci današnjega posveta o naravnih virih zaščite duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ki ga je v novogoriški mestni hiši pripravilo Medobčinsko drutvo prijateljev mladine za Goriško. Odgovori so pritrdilni.

NOVA GORICA - Medobčinsko društvo prjateljev mladine (MDPM) za Goriško je posvet pripravilo tudi zavoljo dvoletne teme za razprava v otroškem parlamentu, ki si jo je ta izbral. Lani je izbral duševno zdravje mladih, s čemer so otroci na svoj način sporočili, kako težko se spopadajo s številnimi problemi, povezanimi z odraščanjem, in se želijo o njih pogovarjati. Kot smo lahko slišali na posvetu, je danes težav na tem področju precej, dveletno covidno obdobje je razmere še poslabšalo.

Vendar je stiske, ki vodijo v motnje, mogoče preprečevati tudi brez zdravil in psihologov ter na načine, ki so pravzaprav naravni. In to je bila tema petkovega srečanja. Udeležili so se ga pedagogi, svetovalci na osnovnih in srednjih šolah ter na centru za socialno delo, predstavniki zdravstvenega doma in šempetrske regijske bolnišnice ter več kot deset nevladnih organozacij. Prisluhnili so lahko specialistki pediatrije in psihiatrije Anici Mikuš Kos, Emilu Karajiću, predavatelju na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije, Urški Štremfel s Pedagoškega inštituta in strokovnemu sodelavcu centra za zdravljenje odvisnosti pri zdravstvene domu v Novi Gorici Bernardu Špacapanu.

Mikuš Kosova, glavna gostja posveta, je spregovorila o naravnih virih pomoči pri duševnih stiskah, ki so poznani že dolgo in ne zahtevajo posebnega strokovnega usposabljanja. “To so viri, ki so pomagali človeku preden smo dobili psihologe in psihiatre,” je ponazorila upokojena zdravnica in povedala, da so uporabni pri blažjih motnjah. Gre recimo za odnose v socialnih mrežah, za aktivnosti, tudi za zdrav način življenja,“ S tem bi se dalo pri marsikateremu otroku preprečiti nadaljnji razvoj motenj,” je poudarila Anica Mikuš Kos.

Karajić se je dotaknil tega, kako pravzaprav te vire uporabljati v šoli. “Težave na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov so kar velike in k temu dodajamo, da nam manjka kadra. Zadnje je sicer res, manjka zlasti psiihologov in psihiatrov. Vendar niso edini, ki so pomembni na tem področju,” je dejal profesor in izpostavil, da imajo vsak dan veliko stika z otroki učitelji. “Učitelji so zelo pomemben del rešiitve problema, dokler čakamo reforme.” In ideja je, če poenostavimo, da bi v šolah z otroci ravnali na načine, ki krepijo duševno zdravje: od empatije v komunikaciji dalje.

Urška Štremfel, znanstvena sodelavka na Pedagoškem inštitutu pa je predstavila raziskovalni projekt Pozitivni razvoj mladih v Sloveniji. Temeljni zaključek je strnila tako: “Perspektiva pozitivnega razvoja mladih poudarja, da če so notranji viri posameznika usklajeni in ustrezno naslovljeni z zunanjim viri, potem se posamezniki pozitivno razvijajo, več prispevajo k družbi.” Iz tega je nastalo sedem smernic za državo oziroma družbo, ki se začnejo pri tem, da je v mladih treba prepoznati njihove potenciale, tudi kadar imajo težave.
 

Predsednica MDPM za Goriško Iva Devetak je ob robu posveta spomnila na pobudo, ki jo je oblikovalo društvo. Predlage ustanovitev strokovnega centra za otroke in mladostnike na severnem Primorskem, ker je tudi tu veliko primerov otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, dostikrat zaradi razmer v družinah. Najbližji sorodni center je v Planini, ki je polno zaseden, pobuda pa je naletela na zagotovila pristojnih, da bodo v primeru potreb predlog resneje obravnavali.

Preventivni dejavniki - Karajić.pptx

PYD_ZPM_NG_3.3.2023 – Štremfeljkopija.pptx

Nove odvisnosti - od iger na sreco do elektronskih medijev (2).ppt

izjava mikus.mp3

izjava karajic.mp3

izjava stremfelj.mp3

 

posvet MDPM 2posvet MDPM 3posvet MDPM 4posvet MDPM 5posvet MDPM 6 posvet MDPM 720230303_091909