Dan za spremembe: pridite, sodelujte pri garažni razprodaji

datum: 05.04.2023

kategorija: Novice

Tudi v Medobčinskem društvu prijateljev mladine za Goriško bomo v soboto, 15. aprila 2023, sodelovali v akciji Slovenske filantropije Dan za spremembe. Ponovili bomo garažno razprodajo, s katero želimo spodbuditi spreminjanje naših potrošniških navad, hkrati pa tudi zanimanje prostovoljstvo. V nadaljevanju med drugim objavljamo navodila za tiste, ki bi želeli sodelovati.

Zbrali se bomo ob 9. uri na ploščadi med stolpnico na Ulici Gradnikove brigade 9 in enoto novogoriškega vrtca Kurirček. Tja bo lahko kdorkoli, ki se bo predhodno prijavil našemu društvu, prinesel stare, ampak ohranjene stvari, ki jih ne potrebuje, ki mu polnijo podstrešje hiše, in jih skušal prodati. Cene so praviloma nizke, barantaje za ceno pa je bilo na prejšnji razprodaji nekaj običajnega … Za razstavljavce/prodajalce bo prostor 'na voljo' od 8.45 ure dalje, prodajati ali menjali bo možno knjige, igrače, obleke, pohištvo, gospodinjske pripomočke in aparate, zbirateljske predmete, porcelan, modne dodatke, športne pripomočke, plošče, ustvarjalni material in druge dragocenosti, ki so še uporabne, a jih ne potrebujete več. POMEMBNO: To ni boljši sejem, na katerem prodajajo prodajalci, ki jim predstavlja zaslužek od prodaje vir dohodka. Namenjena je prebivalcem, da se znebijo krame in se družijo s sosedi in krajani. Z akcijo želimo spodbuditi spreminjanje naših potrošniških navad, saj se nas večina še prevečkrat lahko zaloti kupovati ali stvari na zalogo ali pa stvari, ki jih nujno ne potrebujemo in jih redko uporabljamo. Naj stvari, ki jemljejo dragoceni prostor v omarah, garažah in kleteh, ponovno zaživijo in osrečijo nove lastnike, po drugi stran pa lahko na garažni razprodaji najdemo zase nekaj, kar drugem predstavlja šaro. Na ta način je mogoče spremeniti našo potrošnjo, da daljši rok lahko tako način ravnanja zmanjša porabo naravnih virov in prispeva k ohranjanju okolja. Obenem bo garažna razprodaja priložnost za druženje meščanov, naš namen pa je tudi širiti interes za prostovoljno delo, saj bodo pri pripravi akcije sodelovalo prostovoljci. Razprodaji bomo dodali »knjižnico stvari«, torej pano z oglasi, prek katerih bodo posamezniki ponujali svoje redko rabljene predmete v posojo - recimo električno orodje. Poleg tega bodo naši prostovoljci pripravili delavnice in družabne igre, udeležencem pa bo na voljo tudi poslušalnica, kjer se bodo lahko posamezniki z našimi prostovoljci pogovarjali o tem ali onem svojem problemu. Prostovoljci jim bodo preprosto prisluhnili. V primeru dežja oziroma neugodnega vremena bomo dogodek prestavili pod arkade novogoriške mestne hiše.  

NAVODILA ZA SODELUČE: Na prizorišču garažne razprodaje bo postavljeno nekaj miz, na katerih boste lahko postavili predmete za prodajo, lahko pa prinesete tudi dodatne mize (zaželeno zlasti v primeru večjega števila prodajalcev) ali kakšen zabojček ali odejo, da boste svoje stvari lahko lepo razstavili. Če boste imeli oblačila, priporočamo, da prinesete tudi manjše prenosno stojalo. Priporočamo vam, da imate s seboj stolček, zadostno količino vode ter kakšen prigrizek. Po končanem dogodku pospravite in odnesete vse, kar ste prinesli in niste prodali/oddali. Prostor moramo zapustiti takšen, kot smo ga prejeli. Dodatna pravila: - Prodajajo lahko vsi občani, ki nimajo registrirane trgovinske dejavnosti. - Izdelki, izključno v lasti občana, naj bodo čisti in primerni za nadaljnjo uporabo. - Za prodajo osebnih predmetov in oblačil ni potrebno izdajati računov.

Kdor želi sodelovati s prodajo, vodenjem brezplačnih delavnic ali kako drugače s prostovoljskim delom sodelovati pri dogodku, naj se obrne na organizatorja: Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško; e-mail: projekti@zpm-novagorica.si; tel: 05/333 4680, 030/703 832.  

Več o Dnevu za spremembe lahko preberete na spletišču https://www.filantropija.org/