Bliža se otroški parlament v Novi Gorici

datum: 15.03.2023

kategorija: Napovedujemo

V torek, 21. marca, se nam lahko pridružite v novogoriški mestni hiši na letošnjem zasedanju medobčinskega otroškega parlamenta. Letos bodo otroci razpravljali o tem, katere duševne stiske doživljajo med odraščanjem in kako jih je mogoče blažiti.

V torek, 21 marca, ob. 9. uri bo  v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica zasedal medobčinski otroški parlament za Goriško (6 občin), ki ga pripravljamo v Medobčinskem društvu prijateljev mladine za Goriško.  Sodelovali bodo mladi parlamentarci iz 13 tukajšnjih osnovnih šol, skupaj do 50 otrok. Posvetili se bodo varovanju duševnega zdravja oziroma stiskam, ki jih otroci doživljajo med odraščanjem, in temu, kako jih blažiti, kako si pomagati oziroma h komu po pomoč, kaj bi lahko glede tega spremenili na primer v šolah in podobno.

Obenem bodo imeli otroci priložnost predstaviti »žulje« iz okolja v katerem živijo in se šolajo, ki jih bodo naslovili na župane posameznih občin.

Vabilo-parlament.21.3.23Pripenjamo dnevni red parlamenta

 

Naj hkrati opomnimo, da bo v torek, 4. aprila, prav tako na sedežu Mestne občine Nova Gorica regijski otroški parlament za severno Primorsko.  

 

Še nekaj besed o temi otroškega parlamenta:

Otroški parlament, program Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) za vzgojo otrok za aktivno državljanstvo in demokracijo, si je aprila 2022 kot temo za razpravo v naslednjih dveh letih izbral duševno zdravje otrok in mladih. Kot poudarja predsednica ZPMS Darja Groznik, izbrana tema po dveh letih covidnega obdobja nikakor ne preseneča, saj je omejevanje socialnih stikov prispevalo k občutnemu porastu duševnih stisk, ki ga je zaznal tudi TOM telefon. »Več težav doma, v odnosih znotraj družine, nespečnost, pomanjkanje volje, motivacije, depresija, anksioznost, samopoškodovanje, občutno povečanje samomorilnih, so znaki za alarm. To zahteva čuječnost vseh, ki ste/smo obkroženi z otroki in mladimi, kliče pa tudi k empatiji otrok, da znajo pristopiti k svojim vrstnikom v težavah,« je med drugim v uvodnih besedah v zborniku za mentorje parlamenta poudarila Groznivkova. Kot je še zapisala, je pogovor vedno del rešitve in otroci, ki so vključeni v otroški parlament ali vanj vstopajo, imajo gotovo tudi veliko dragocenih opažanj in zamisli, kako pomagati.