Skoči na vsebino

Novice

cistilna akcija ov Pikapolonica 1.jpg
30.04.2024

In odpadna plastenka je uporabno glasbilo postala

V tokratni akciji Zeleni nahrbtnik je 616 najmlajših iz šestih vrtcev z Goriškega in iz Bovca med drugim z obilo domiselnosti ponovno uporabilo odpadke Se nemara kdo spomni TV nanizanke MacGyver? Dogodivščin fantine, ki je iz vsakdanjih predmetov znal narediti od elekričnega stikala naprej? No, številni varovanci tistih vrtcev, ki so sodelovali v akciji Zeleni nahrbtnik v preteklem šolskem letu, so pri spoznavanju pomena skrbi za okolje bili kot mali McGyverji. Ker so odpadni material domiselno uporabili za ustvarjanje novih predmetov. Ampak ne iz nuje, kot omenjeni junak nanizanke, marveč zato, da bi s tem v svojem malem delali dobro za Zemljo in vse nas na njej.

Za nami je še eno šolsko leto, s tem pa še ena skupna akcija našega društva in tukajšnjih vzgojno-varstvenih ustanov - Zeleni nahrbtnik. Namenjena je temu, da v našh zanamcih že v najrosnejših letih privzgojimo spoštljiv odnos do okolja, ki nas obdaja, in jih navadimo ohranjati ga čistega in zdravega z vsakdanjimi ravnanji slehernega od nas. Ne le zato, ker je dobro za naravo, ampak tudi zato, ker se preprosto splača, se to nam, ljudem obrestuje. Obenem želimo najmlajše spodbuditii, da sami razmišljajo o naravi in okolju, da svoji stopnji razumevanja primerno spoznavajo okoljevarstvene probleme, posebej tiste v domačih krajih, da nanje opozarjajo in iščejo rešitve ter da postanejo zgled za svoje starše, druge odrasle v okolici, pa seveda na lokalne odločevalce.


Ob prebiranju poročil sodelujočih -  tokrat 14 enot šestih vrtcev s skupaj 616 otroci – lahko sklenemo, da je bil namen znova dosežen. Vzgojiteljice in vzgojitelji, ki jim gre vsa zahvala, saj so oni gonilna sila akcije, so vsi po vrsti ugotavljali, da so otroci z navdušenjem poprijeli za zastavljene naloge, prebirali knjigice o varovanju okolja, poslušali nekate tiste odrasle, ki za okolje skrbijo po službeni dolžnosti, in tudi doma mamam in očetom zagnano razlagali, kako je prav ravnati z okoljem. Zakaj je vredno, da noben papirček ne ostane na tleh, da se ne prižiga svetil, če ni potrebno, da se embalažo iz trgovin lahko znova uporabi, da zelenica z drevesom ne prepusti mesta parkirišču. Samo želimo si lahko, da “naraščajčki” teh podukov med odraščanjem in v odraslosti ne bodo pozabili, pa da se bodo od njih kar se da veliko navzeli vsaj starši in sorodniki, če ne še kdo drug. Zato, ker se splača! Ampak bodi dovolj uvoda, preletimo raje, kaj vse so otroci in vzgojitelji v preteklih mesecih delali za to, da bo vsem nam bolje in lepo.


Kaj imajo skupnega zelena frtalja in plastenka? Skrb za okolje!


V enoti novogoriškega vrtca Kekec so v tokratni akciji spoznavali zelišča. Pobarvali in ustvarjali so na veliko korito, v katerega so posadili začimbe, pripravljali razstavo, ki je krasila ograjo vrtca. Rastlinic pa niso samo sadili, marveč so tudi ugotavljali njihovo uporabnost v kuhinji. Nastali sta vodi z okusom limone in melise ter zeliščna frtalja. V enoti istega vrtca Julka Pavletič so se podobno posvetili rastlinskemu svetu. Otrocu so spoznavali, na katerih cvetovih čebela postane, da nato v panju surovina za med nastane – in da imajo čebele hrano zase.  Med drugim so se starejši “naraščajčki” srečali s čebelarjem ob čebelnjaku, uredili so gredo z medonosnimi rastlinami, pripravili razstavo in zapovrh zbirali odpadne zamaške z namenom ozaveščati o pomenu recikliranja.


Zavedanje o pomembnosti rastlin so želeli letos v okviru akcije najmlajšim privzgojiti tudi v vrtcu pri OŠ Miren, kjer so za ta namen sklenili saditi semena zelenjave. Obenem so se potem, ko so med rednimi sprehodi po domačen kraju ugotavljali, da povsod ležijo odpadki, sklenili posvetiti  skrbi za čisto okolico vrtca in ločenemu zbiranju smeti. Med drugim so izdelali svoje zabojnike za ta namen, se tudi srečali s smetarji. Za zaključek so malčki ob ekološkem otoku starše seznanili s tem, kaj so se prek projekta naučili.


Letos največ pozornosti ponovni uporabi smeti


Problemu odpadkov pa so se letos posvetili še v več drugih sodelujočih vrtcih: v enoti šempetrskega vrtca Mavrica, v vrtcu na Dobrovem, ter v enotoh v Biljani in v Kojskem, pa v enoti novogoriškega vrtca Ciciban, kakor tudi v vrtcu v Bovcu ter v vrtcu Pikapolonica iz Pevme pri Gorici. In so pri snovanju svojih akcij vodile podobne misli, kot so jo izrazile vzgojiteljice v Mavrici: »Spoznali smo, da že v vrtcu pri malici in kosilu najdemo veliko odpadkov. Razmišljali smo, kako bi jih lahko uporabili.« V štirih od naštetih zavodov so sklenili otroke ozavestiti, da je mogoče odpadni material, sploh če gre papir ali plastiko, ponovno uporabiti.


Pri Mavrici so zato malčki iz odpadkov izdelovali igrače in z njimi postavili razstavo za starše, ki je želela slednje spodbuditi, da manj stvari vržejo stran in bolj vestno ločujejo odpadke za reciklažo. Varovanci vrtca na Dobrovem so se podobno učili ločevati smeti in iz odpadnega materiala delali dekoracijo, akcijo so zaključili z razstava na ta način ozaljšane garderobe. Njihovi vrstniki v Biljani so skupaj z vzgojitelji naredili svoj ekološki otok in vestno ločevali odpadke, uredili so tudi kompostnik. Nato pa iz zbranega naredili nove reči, na primer iz plastenk glasbila, pri čemer so se otroci (enako kot drugod) izkazali z domiselnostjo. V enoti Ciciban so izdelali igrače iz odpadnega materiala, otrokom je predstavnik Komunale Nova Gorica prišel predstaviti ločevanje odpadkov, izdelali so sveče in obiskali ekološki otok. Ekološke otoke so opazovali tudi malčki v Kojskem, kjer so spoznavali načine, kako zmanjšati količino odpadkov, in se v tem okviru posebej posvetili oblačilom. Iz nenošenih ali odsluženih oblačil so izdelalo nove, na koncu pa je vse zaključila izmenjevalnica nastalih izdelkov.                       


Lanska akcija je zalegla: »črna točka« ni več črna


Varovanci vrtca v Bovcu so letos sami predlagali, da bi nadaljevali lanski delo, torej imeli čistilno akcijo in preverili, v kakšnem stanju je »kritična točka«, kjer so se lani nabirale smeti. Pozitivno presenečeni so ugotovili, da je lokacija čista.  Obenem so nadaljevali tudi z ločenim zbiranjem odpadkov, posebej papirja in ob dnevu Zemlje v sodelovanju z Zavodom za gozdove zasadili drevo pri oddelku vrtca v Žagi, pri čemer so gozdarji otrokom tudi marsikaj povedali o pomenu gozda.


Čistilno akciji so pripravili tudi v vrtcu Pikapolnica iz Pevme (Italija), kjer kot tako imenovani gozdni vrtec večkrat zahajajo v bližnji gozd. Ker po gozdu in Pevmskem parku dobivajo smeti, so ga šli sredi aprila čistiti skupaj s krajevno skupnostjo Pevma – Štmaver – Oslavje. Naravnemu okolju pa so se posvetili tudi v enoti novogoriškega vrtca Čriček v Kromberku, le da na drugačen način.


V naravnem okolju se otrok bolj naravno razvija


»Ker je naš vrtec lokacijsko blizu narave, smo se odločile, da otrokom ponudimo nove aktivnosti v naravi. V zadnjih letih opažamo, da se otroci premalo gibajo v naravnem okolju in ne rokujejo z naravnimi materiali ter da sta njihova igra in vsakdanja dejavnost omejeni na igro z igrače v prostoru. S tem otrok ne razvije dovolj domišljijskega in gibalnega potenciala.« Tako so vzgojiteljice v Čričku opredelile razloge za tokratni izbor dejavnosti v projektu Zelenega nahrbtnika: spoznavanju in uporabi narave. Tudi pri tem vrtcu so nato najprej čistili okolje, nato pa se posvetili sproščenemu gibanju na prostem z razvijanjem motorike. Obenem so se malčki učili primernejše ravnati z odpadki, razmišljali, kako nastajajo kako jih je mogoče predelati. Pa še je bilo dejavnosti, o vsem je nastal tudi filmček.


Pravo paleto dejavnosti pa so si zastavili in izvedli v enoti novogoriškega vrtca Kurirček, kjer so si kot vodilo zastavili skrb za naravo in sočloveka. Pripravili so dobrodelno akcijo zbiranja zamaškov in k njej povabili še druge enote vrtca, odšli na sprehod po mesti skupaj s svojimi starimi starši, otroke so uvajali v spoznavanju različnih vremenskih pojavov in njihovih posledic za podnebje, živali in rastline ter v tem okviru pripravili tek za podnebne spremembe. Izdelovali so tudi kroglice s semeni, iz katerih bodo rasle sončnice. In za povrh je vsak od oddelkov počel še kaj svojega: od objemanja dreves in oponašanja gibov štorklje prek sajenja zelišč in zelenjave, skrbi za zeliščni vrt, spoznavanja žuželk in njihovih vlog v naravi, do izdelovanja ograje za vrt sončnic. 


Naj bo zagnanost otrok zgled odraslim


Malčke so tudi v preteklem šolskem letu k razmišljanju o okolju spodbujali zeleni škrati, maskote naše akcije, vrtcem pa je bilo na voljo več iztočnic za dejavnosti, od recimo možnosti za varen prihod v vrtec s kolesom ali peš, prek čistosti okolja vrtca, kopičenja materialnih dobrin, zimskega onesnaževanja zraku s kurjavo in kakovosti svoje prehrane do ravnanja z odpadki in zagotavljanja hrana naravnim opraševalcem. Lahko so se oprli tudi na predlagana literarna dela o okolju za najmlajše, kot so Eko kralj, 12 korakov za okolje, Planet, v življenje odet, Ekokolovozicikel ali Spet zeleno. Kako zastaviti akcije, pa je bilo prepuščeno vrtcem.


Kot omenjeno, so povsod doživeli zagnanost in navdušenje otrok. Kot so vzgojiteljice zapisale v poročila, pa so bilo tudi odzivi staršev pozitivni, nekateri so se vključili v dejavnosti svojega naraščaja. Želimo pa si, da bi uspeli v prihodnje dobiti več odzivov širšega lokalnega okolja, posebej tistih, ki imajo o prihodnosti tega okolja več odločevalske moči. In ki bi se lahko brez sramu tudi zgledovali po ravnanju otrok, sodelujočih v Zelenem nahrbtniku. Pa ne le v tem letu ...        


Ambrož Sardoč