Skoči na vsebino

Novice

Izdelek-brez-naslova-58-795x405.png
28.05.2024

SZJ: Tudi iz ZPMS glasen poziv h končanju vojne v Gazi

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije, katere član je naše društvo, z žalostjo in razočaranjem spremljamo dogajanja na vojnih žariščih, še posebej tam, kjer je največ žrtev med otroci, kot se to dogaja v Gazi.

Navkljub vsem mednarodnim zavezam proti bojnim spopadom in spoštovanju človekovih pravic, ki se sprejemajo na najvišjih ravneh, so zaradi vojn otrokove pravice kršene milijonom otrok po svetu. Po Konvenciji o otrokovih pravicah imajo otroci pravico do zaščite v času vojne ali oboroženih spopadov. Če so mlajši od 15. let, ne smejo sodelovati v oboroženih spopadih ali biti vpoklicani v vojsko. Vsak otrok ima pravico živeti v miru in varnem okolju.


»Nedopustno je, kar se dogaja v Gazi, to je nedopustno za celotno človeštvo, da najbolj trpijo prav tisti, ki so najbolj nemočni in pri vsem tem popolnoma nedolžni,« poudarja Darja Groznik, predsednica ZPMS, »še posebej nas kot humanitarno organizacijo pretresa, da se ne spoštujejo niti osnovna načela zagotavljanja humanitarne pomoči, ki je na voljo, a ji ni omogočen dostop do pomoči potrebnih


V imenu otrok, ki bodo prikrajšani za brezskrbno otroštvo, pozivamo, naj mednarodna skupnost čim prej prevzame odgovornost za zaščito otrok v Gazi in okrepi prizadevanja za zagotavljanje učinkovite humanitarne pomoči. 


Naj prihodnost vseh otrok temelji na miru, varnosti in spoštovanju človekovih pravic.